- Kamala Harris en Donald Trump blijven verwikkeld in een nek-aan-nekrace voor de Amerikaanse verkiezingen in november.
- Harris gaat aan de leiding in twee nationale peilingen, terwijl de twee kandidaten gelijk opgaan in een derde peiling.
- Beide politici dingen om de gunst van de kiezer als het gaat over de vraag bij wie de economie in goede handen is.
- Lees ook: ‘Je moet wat narcistisch zijn om de VS te willen leiden’, zegt Amerika-kenner Hans Klis, die in de psyche van Amerikaanse presidenten dook
Met minder dan een maand tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, richten Kamala Harris en oud-president Donald Trump zich op de zogenoemde de swing states. Ze proberen hun achterban en onbesliste kiezers te mobiliseren.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen worden beslist in staten zoals Arizona, Pennsylvania en Wisconsin. Nationale peilingen kunnen daarbij ook wijzen op grotere electorale trends.
Eén ding is zeker: het is nog altijd een nek-aan-nekrace.
Van de drie nationale peilingen die zondag verschenen, behield Harris in twee gevallen haar voorsprong, terwijl beide kandidaten in een andere peiling gelijk op gingen.
In de meest recente CBS News/YouGov-peiling heeft Harris een voorsprong van 3 procentpunt op Trump (51 procent tegen 48 procent). In een nieuwe ABC News/Ipsos-peiling staat Harris 2 procentpunt voor (50 procent tegen 48 procent).
In de laatste NBC News-peiling gaan beide kandidaten dan weer gelijk op, met beide 48 procent van de stemmen onder mensen die waarschijnlijk gaan stemmen. Dat is opvallend, omdat Harris in deze peiling een maand geleden nog 5 procentpunt voorstond.
Wat zeggen deze resultaten over waar de verkiezingsrace?
De economie blijft essentieel
Zoals altijd, zien kiezers economische thema's als belangrijk. Terwijl de Amerikaanse werkloosheid significant lager uitvalt dan vier jaar geleden, is de inflatie voor Amerikanen een terugkerend probleem.
De economie blijft voor Trump één van zijn sterkste punten. Als Joe Biden de Democratische kandidaat was gebleven, dan was het voor hem vrijwel onmogelijk geworden om op dit punt beter te scoren in staten als Arizona en Nevada.
Echter, nadat Biden zich terugtrok, kreeg Harris de kans om een nieuwe economische boodschap naar buiten te brengen die iets meer losstond van die van de president. In verscheidene peilingen uit swing states, wist Harris dichter tegen Trump aan te schuren op het gebied van de economie.
Toch laten de laatste drie peilingen zien dat Trump zijn voorsprong op dit thema behoudt.
In de peiling van NBC had Trump wat betreft de economie een voorsprong van 11 procentpunt op Harris (50 procent tegen 39 procent). Het draaide hierbij om de vraag welke kandidaat er het beste in zou slagen om iets te doen aan de inflatie en de gestegen kosten voor levensonderhoud.
Respondenten in de peiling van ABC gaven Trump een voorsprong van 8 procentpunt op het thema 'economie'. Hij kreeg 46 procent van de stemmen tegenover 38 procent voor Harris.
Ook had Trump een voorsprong van 7 procentpunt op het gebied van de inflatie (44 procent tegen 37 procent). Wel verwierf Harris in deze peiling een voorsprong van 5 procentpunt bij de vraag wie het beste zou zijn Amerikaanse middenklasse (42 procent tegen 37 procent).
Wie is de kandidaat van de verandering?
Trump zet zichzelf in de markt als de kandidaat van de verandering. Hij gaat de boer op met conservatieve ideeën die een groot contrast vormen met het beleid van Biden, bijvoorbeeld op het gebied van immigratie en het benoemen van rechters.
Harris zet zichzelf ook in de markt als kandidaat van de verandering. Ze weet haar denkbeelden over abortus en grensbeveiliging sterker te verwoorden dan Biden.
Trump probeert Harris' ideeën echter op de meeste thema's aan het beleid van Biden te koppelen. Toch weet ze tot dusver een voorsprong - zij het een kleine - te behouden als het gaat over de vraag wie de kandidaat van de verandering is.
In de peiling van NBC News poll had Harris op dit thema 5 procentpunt voorsprong (45 procent tegen 40 procent). Wel loopt Trump op haar in, omdat Harris in september nog 9 procentpunt voor stond op deze kwestie (47 procent tegen 38 procent).
Aangezien veel kiezers hun keuze zullen baseren op de vraag wie de boel kan opschudden, is het interessant om te zien dat Harris op dit thema een voorsprong behield, ook al verdween haar algehele voorsprong op Trump in deze peiling als sneeuw voor de zon.
Voor veel kiezers - in het bijzonder jongere kiezers die zich druk maken over de economie en het conflict in Gaza — is de "verander"-factor essentieel.